Najatraktívnejším zamestnávateľom je Google

03.02.2014 Bratislava

Bratislava 3. februára (TASR) - Na Slovensku je pre ľudí najatraktívnejší zamestnávateľ spoločnosť Google.

Respondenti si ju vybrali najmä preto, že Google vidia ako silnú, známu značku, očakávajú možnosť sebarealizácie a tvorivosti, a tiež zaujímavú pracovnú náplň.

Ukázal to prieskum spoločnosti Profesia v spolupráci s mesačníkom Forbes.

Prieskum ukázal, že ľudia by chceli pracovať pre firmu, ktorá je silnou, známou značkou, poskytne im zaujímavú pracovnú náplň a charakter práce a má dobré meno.

Na 2. mieste sa umiestnila spoločnosť J&T a na 3. mieste skončil Volkswagen Slovakia. Spoločnosť J&T má svojich fanúšikov najmä medzi staršími ľuďmi nad 55 rokov. Volkswagen Slovakia je pre ľudí najatraktívnejším zamestnávateľom najmä vďaka dobrému platovému ohodnoteniu a benefitom.

Ak sa uchádzači rozhodujú, kto je pre nich najatraktívnejší zamestnávateľ, najväčší vplyv má to, či ide o silnú, známu značku, či očakávajú, že budú mať zaujímavú pracovnú náplň a charakter práce, či má spoločnosť dobré meno, alebo či budú mať pracovnú istotu, lebo firma už má dlhodobú tradíciu.

"Spomedzi atribútov, na základe ktorých sa ľudia rozhodujú pri výbere akéhosi srdcového zamestnávateľa, sa platové ohodnotenie ocitlo až na piatom mieste. Platové ohodnotenie je pre ľudí v realite dôležité, a keď sme zisťovali, prečo sú ľudia v súčasnom skutočnom zamestnaní nespokojní, najčastejšou odpoveďou bolo práve mzdové ohodnotenie. Ak sa ale bavíme o najatraktívnejšom zamestnávateľovi, v tomto prípade peniaze zjavne nehrajú až takú významnú rolu," komentuje výsledky prieskumu generálna riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

Mužov viac lákajú automobilky, ženy kníhkupectvo a hotelierstvo. Jednotkou v rebríčku o najatraktívnejšieho zamestnávateľa zostal Google aj pri rozdelení respondentov podľa pohlavia.

Firmu z informačných technológií za najatraktívnejšieho zamestnávateľa označilo 12,9 % respondentiek. Medzi ženami sa na rozdiel od mužov nižšie ocitla spoločnosť Volkswagen Slovakia. Pre mužov je Volkswagen Slovakia druhým najatraktívnejším zamestnávateľom na Slovensku.
 

Vyberte región